Is biologische olijfolie beter dan niet-biologische olijfolie?

Olijfolie is in veel keukens te vinden. Het is heerlijk in gerechten en rijk aan antioxidanten, gezonde vetzuren en vitamine E en K. Maar hoe zit het met biologische olijfolie? Is die beter voor je dan gewone olijfolie? Smaakt het anders? In deze blogpost onderzoeken we waarom je zou moeten overwegen om over te schakelen op biologische olijfolie en wat de verschillen zijn met gewone olijfolie.

Wat is biologische olijfolie?

Biologische olijfolie is niets anders dan olijfolie waar geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest aan te pas is gekomen. Biologische teelt vermindert niet alleen de bodemverzuring, maar ook de watervervuiling, waardoor het een beter voor het milieu is. Ondanks dat biologische landbouw veel arbeidsintensiever is, stellen experts dat de voordelen veel groter zijn dan de kosten.

Het smaakverschil biologisch en niet-biologisch

Qua smaak is er niet per se een verschil tussen biologische en niet-biologische olijfolie. Waar je wel op moet letten bij de smaak is of de olijfolie extra vierge is of niet. Extra vierge olijfolie wordt namelijk koud geperst, waardoor hij minder zuur is en dat proef je duidelijk terug. De natuurlijke smaken en aroma’s blijven behouden, en dat geldt ook voor de gezonde stoffen waar olijven rijk aan zijn.

Voordelen voor de gezondheid

Biologische olijfolie kan een gezondere optie zijn in vergelijking met de niet-biologische, omdat je dan zeker weet dat er geen resten van bestrijdingsmiddelen in zitten. Wat meer invloed heeft op de gezondheid van olijfolie is of deze extra vierge is, omdat de heilzame bestanddelen, zoals polyfenolen en antioxidanten niet goed tegen verhitting kunnen en daar heb je bij een koude persing geen last van.

Biologische olijfolie vooral beter voor het milieu

Biologische olijfolie is een goede keuze voor wie het milieu minder wil belasten en zijn gezondheid wil verbeteren. Door hierbij te kiezen voor een extra vierge biologische olijfolie, blijven de natuurlijke smaken en aroma’s dankzij de koude persing behouden. Dat is niet alleen lekkerder omdat de olijfolie dan minder zuur is, maar ook de gezonde stoffen die de olijf bevat blijven dan behouden. En natuurlijk is het beter voor het milieu! Misschien ook interessant: Maaltijden waar iedereen in het gezin van geniet.