Sous vide koken: hoe werkt het precies?

Of je nu als hobby graag koopt of een heuse topkok bent, je kunt tegenwoordig niet meer om sous vide koken heen. Dit is een techniek waarbij je voedingsmiddelen vacuüm verpakt in een plastic zak, waarna je ze langzaam gaart in een bak met warm water. De temperatuur van dit water is zeer constant, wat je kunt bereiken met een speciaal daarvoor gemaakte bak. Sous vide koken is helemaal niet moeilijk, integendeel. Zelfs mensen die amper ervaring hebben met koken kunnen de methode toepassen, want online zijn er ontzettend veel recepten en tabellen te vinden voor de juiste temperatuur en kooktijd. Je hebt voor sous vide koken bovendien maar weinig materialen nodig, en deze zijn heel betaalbaar. Je kunt ze in vrijwel elke kookwinkel vinden maar ook gewoon online bestellen. De meeste webwinkels leveren heel erg snel en dus kun je vaak al de volgende dag aan de slag met deze makkelijke en praktische kooktechniek.

Is sous vide koken moeilijk?

Veel mensen die beter willen leren koken vragen zich af of sous vide koken moeilijk is. Hoewel het vrij ingewikkeld klinkt (waarschijnlijk doordat het een Franse term is) is het vrij makkelijk. Het vergt even wat handigheid om het eten op de juiste manier in de plastic zakken te verpakken, maar daarna laat je gewoon de bak met warm water het werk doen. Doordat het internet vol staat met recepten voor sous vide koken hoef je geen topchef te zijn om met deze kookmethode aan de slag te gaan, integendeel. Het is een vrij makkelijke manier om lekker eten te bereiden, en geschikt voor iedereen die houdt van kokkerellen.

Welke sous vide apparatuur heb je nodig?

Als je wilt beginnen met sous vide koken moet je natuurlijk allereerst de sous vide bak aanschaffen. Deze vul je met water, die de bak automatisch op de juiste temperatuur houdt. Daarnaast heb je de plastic zakken nodig waar je het eten in verpakt, en een apparaatje waarmee je deze vacuüm kunt trekken. Als je van plan bent om af en toe gerechten te bereiden die voor zeer lange tijd in de sous vide bak moeten dan zou je kunnen overwegen om zogeheten thermische isolatieballen aan te schaffen. Deze houden de temperatuur van het water heel constant, en zorgen er zo voor dat er zo min mogelijk water verdampt. Dit is handig voor als je bijvoorbeeld iets 24 uur lang in de bak wilt laten garen, want normaal gesproken verlies je altijd wel wat water.

Hoe maak je de bak schoon?

Ondanks dat er enkel water in de bak zit moet je bij sous vide koken wel af en toe de bak goed schoonmaken. Dit geldt eigenlijk vooral voor wanneer je water gebruikt waar veel kalk in zit. Net als bij pannen en waterkokers hecht deze kalk zich immers aan de wanden van de bak, en dat moet je reinigen. Dit kan echter heel gemakkelijk met leidingwater waar je een beetje sous vide reinigingspoeder in hebt gedaan. Dit poeder lost op milde wijze de kalk op, en maakt de bak weer als nieuw. Zo ben je snel klaar voor het volgende gerecht, en heb je jarenlang plezier van je sous vide bak!